Skattepengar för 650 miljoner till fuskares privatkonsumtion

Debatten är lite lustig ibland. När valfrihetsmotståndarna häcklar hemmaföräldrar i sina krönikor så handlar det ofta om "att jag tänker inte vara med och betala (via skattepengar) för att de ska gå hemma och dra benen efter sig på dagarna".

Enligt siffror från finansdepartementet så betalas det varje år ut 650 miljoner kronor för mycket till föräldrar som "överutnyttjar" systemet med tillfällig föräldrapenning - pengar från vår gemensamma skattekaka. Men när dessa siffror nämns är det tyst som i graven från valfrihetsmotståndarna. Hur våra skattepengar används är tydligen inte så viktigt så länge de används till privat konsumtion - däremot är det tydligen katastrof om de används till olika barnomsorgsalternativ..

Tänk om dessa 650 miljoner kunde användas till att skapa rättvis barnomsorg och ökad valfrihet för småbarnsföräldrar  istället för att de som nu orättfärdigt hamnar i fickorna hos vissa så att de kan konsumera ännu mer. Med en flexibel familjepolitik, som tar hänsyn till att barn är olika, kan vi kanske få ned den psykiska ohälsan hos barn också - och då sparar vi ännu mer pengar.

Läs också:

En liten rolig historia; Hemmaföräldrar gör ju absolut ingenting på dagarna

 


 

Första sidan