19 februari 2008

Känd debattör lämnar socialdemokraterna

 

Saxat ur DN den 19 februari:

 

Mona Sahlin och Thomas Östros skriver på DN Debatt 1/2: "Vi tolererar inte regeringens avvikelser från arbetslinjen. Vårdnadsbidraget måste avskaffas." Språkbruket påminner i sin grovhet om sektvänsterns. Inget utrymme för dialog.

 

Sahlin och Östros blundar för att små barn är individer och att en del av dem inte mår bra av en tidig dagisdebut. Exempelvis kan det ta för tidigt födda barn flera år att komma ifatt sina jämngamla kamrater.

 

Sahlin och Östros klagar på att "den låga ersättningen" kommer att locka bort lågavlönade från arbetsmarknaden. Visst är ersättningen onödigt låg, men Sahlin/Östros förtiger existensen av socialdemokraternas eget "vårdnadsbidrag" (lägstanivådagarna) som efter skatt ger ungefär lika litet i plånboken som regeringens obeskattade bidrag. Skillnaden ligger bara i att den nya regeringen är mera frikostig än den gamla beträffande antalet månader.

 

Det är 20 år sedan jag första gången väckte frågan om bättre stöd till småbarnsföräldrar i en artikel i socialdemokratiska Tiden. Men varje gång jag tar upp frågeställningen möts jag av tystnad eller invektiv. Nu ger jag upp och lämnar socialdemokraterna.

 

Per Kågeson

Miljödebattör och författare

 

Läs också:

 

Per Kågeson: Sverige borde följa FN:s Barnkonvention

 


Första sidan