December 2006

Svenska föräldrar har mer pengar än tid

– Varför är det inga barn med och handlar? frågar min sjuåriga dotter när vi gör vår sedvanliga veckohandling en lördag förmiddag.

Min dotter och jag har veckohandlat praktiskt taget varje lördag sedan hon var drygt ett år gammal. Men våra diskussioner har naturligtvis utvecklats oerhört under tiden. Nu börjar hon visa ett verkligt intresse för att förstå sin omvärld.

Vårt veckoinköp är ett stort projekt. Vi äter de flesta målen hemma och ett antal olika matallergier ska hanteras. Vi fyller utan vidare bilens stora bagageutrymme. Vi kör ca tre mil för att komma till de två butiker vi handlar i för att hålla kostnaden nere. Projektet tar ofta hela lördagsförmiddagen.

Många fascinerande spörsmål kommer upp när min dotter och jag gör familjens veckoinköp. Nu frågar min dotter varför inga barn är med och handlar. Visst är det barn med och handlar ibland, tänker jag samtidigt som jag förstår vad hon menar. Det är rätt sällsynt i den första butiken som vi handlar i – det i den hon ställer frågan.

Innan jag hunnit tänka så svarar jag min dotter: ”Därför att föräldrar i Sverige har mer pengar än tid”. Mitt undermedvetna har uppfunnit ett svar baserat på några inre bilder som snabbt passerat genom mitt sinne, detta långt innan mitt intellekt hunnit börja bearbeta frågan.

Min dotter äter sin banan som hon får varje gång som mellanmål i den första butiken. Jag försöker analysera min egen utsaga och samtidigt förklara för min dotter: ”Du förstår att i Sverige är det många familjer som har väldigt lite tid därför att de måste jobba så mycket. Fast många tjänar förstås mer pengar än vi gör. Därför hinner de kanske inte handla i mer än en affär och då väljer de inte den här billiga affären som ligger så långt avsides. Istället går de till en stor affär i ett köpcentrum där det finns många olika affärer och så köper de allt där. De behöver inte heller handla lika mycket som vi därför att de inte äter lika många mål hemma som vi.” Jag inser att min förklaring har sina brister men den får duga för ögonblicket. Min dotter lyssnar, sammanfattar och frågor lite till. Sedan lämnar vi ämnet.

Sedan en tid tillbaka ingår inte bara inköpen i lördagsförmiddagsprojektet utan även min dotters lektioner i jazzbalett som i tid ligger så nära att vi inte hinner hem emellan. Med lunchmatsäck och tre stadiga kylväskor klarar vi även detta. På vägen till ”jazzen” hinner jag fundera ytterligare: ”Varför har svenska föräldrar ofta mer pengar än tid?” Jo, därför att tiden i princip är belagd med en straffskatt på 50-90% genom det svenska skattesystemet. Resultatet blir att människor köper varor istället för tid eller tjänster. En uppmuntran till materiell konsumtion och en avrådan från tid för relationer. Allt iscensatt av den politiska vänster jag själv en gång tillhörde. De sade sig vara motståndare till kapitalism och påstår sig numera vilja skapa ett ekologiskt hållbart samhälle. Men ett ekologiskt hållbart samhälle är omöjligt utan ett emotionellt hållbart samhälle. Ett emotionellt hållbart samhälle fodrar tid för att upprätthålla goda nära relationer. Relationer kräver tid – något som i Sverige – som sagt – är straffbeskattat.

I våra arbeten producerar vi mer och mer, ”självständigt” och ”oberoende” av varandra. De problem med stress och sjukdom som detta skapar försöker vi lösa med mer produktion och mer konsumtion. Vi har problem med ungas hälsa, vuxnas hälsa, äldre människors livskvalitet och med materiell överproduktion. Men vi fortsätter att straffbeskatta människors tid med varandra därför att vi är rädda att det ska skapa ”beroenden” av varandra. Men istället skapas ju beroende av materiella ting. Med mer tid för nära relationer kan vi minska på överkonsumtionen och öka hälsan och välbefinnandet.

När jazzbaletten är slut så pratar min dotter med en jämnårig flicka i sin grupp. Flickan är avundsjuk på min dotter som har en pappa som sitter och väntar på henne under lektionen (det är inte synd om mig, jag använder tiden till att läsa). Flickans föräldrar har ännu inte kommit, hon måste vänta en stund. Min dotter, lyckligt omedveten om många svenska familjers verklighet, säger käckt: ”Jag tycker du ska be din mamma att hon stannar och väntar på dig om du vill att hon gör det.”

Vid det här laget börjar dagens upplevelser formas till denna artikel och material till artikeln skulle fortsätta komma.

När vi kommit hem på den tidiga eftermiddagen så kommer en granne förbi och undrar om vi vill ha en cykel till vår dotter. Deras barn har vuxit ur cykeln. Men det har blivit så svårt att sälja begagnat, berättar de. Varför är det svårt att sälja en begagnad cykel i utmärkt skick? Svaret ekar inom mig: ”Därför att svenska familjer har mer pengar än tid.” Det går snabbare att köpa en ny cykel (tillverkad till låg kostnad i Asien) i köpcentret än att flänga runt och titta på begagnade. Självständiga, solidariska och socialistiska så sliter och slänger vi – därför att vi har mer pengar än tid. Du sköna, nya värld. Men min dotter är överlycklig över att ha fått en större cykel.

Jonas Himmelstrand


 

Första sidan

 

Jonas Himmelstrand