22 februari 2006

Pappor, barn och dagis

 

Varför hörs inte papporna i dagisdebatten? Varför vill inte papporna ta ut mer än 20% av föräldraförsäkringen? Vad är svenska pappor för slynglar egentligen?

Ja, dessa frågor ställs ofta i debatten. I rollen som konsult och föreläsare har jag mött tiotusentals vuxna svenskar sedan början av 80-talet, av vilka de flesta även varit pappor och mammor. Jag övertygad om att långt mer än 20% av papporna djupt älskar sina barn. Jag får ofta höra gripande berättelser från pappor om när första barnet kom och förändrade deras syn på livet. Jag finner ingen anledning att betvivla den äkta kärleken till sina barn hos den stora majoriteten av svenska pappor. De som utifrån statistiken i föräldraförsäkringen spekulerar om pappors attityder till sina barn är ute och cyklar.

Inte heller har jag som konsult funnit en hel arbetsgrupp full av oansvariga personer. Tvärtom, de allra flesta har hjärtat på rätta stället. Däremot är det vanligt att gruppmedlemmarna är felinformerade. Får man fel information kommer man att bete sig tokigt även om man har ett gott hjärta.

Svenska pappor är goda fäder, men ibland felinformerade. Svenska pappors beteende beror på att de serveras felaktiga och motsägelsefulla budskap. Den svenska staten med alla dess myndigheter och institutioner basunerar ut budskapet till papporna, här i lite tillspetsad form: "Du är jätteviktig för ditt barn vid sju månaders ålder. Då ska du ta över från din kvinna som då behöver gå ut och jobba för att inte förlora poäng i karriärjakten. Men var inte orolig, du är bara viktig i sju månader för sedan tar kvinnorna på dagis över. De är utbildade och kan sedan ta hand om ditt barn mycket bättre än vad du kan."

Jag kan naturligtvis inte veta hur alla svenska pappor tolkar detta budskap, men låt mig göra en gissning. De undrar, kan detta verkligen vara rätt? Deras kvinna vill ju sällan släppa barnet vid sex-sju månaders ålder. De vill vara hemma längre. Vare sig det beror på det kön som socialt konstruerats i vår eminenta svenska skola eller på några förkättrade ojämlika hormoner så är det så det förhåller sig. Sedan påstår de statliga opinionsorganen att dagis är bäst efter föräldraledigheten. Då blir det ju liksom ingen tid över för papporna. Nej, tänker säkert många pappor, det finns nog en dold politisk dagordning bakom det där kvoteringsidéerna. Detta har papporna ju alldeles rätt i. Någon pappa kanske tänker, om vi föräldrar är så förtvivlat viktiga varför är det då så bråttom med barnen till dagis?

Om svenska pappor istället fick korrekt information om vad deras ettåringar behöver så skulle det låta så här: ”Ditt barns mamma kommer knappast att släppa ifrån sig barnet förrän runt ettårsdagen, om ens då. Men behovet av förälder är inte över på ettårsdagen. För de som vill börja jobba finns dagmamma eller dagis. Men, pappa, du ska veta att om du vill vara hemma från ettårsdagen till 2-3 årsdagen och finner glädje i detta tillsammans med ditt barn, ja då är du som pappa en bättre vårdare för ditt barn än kvinnorna på dagis någonsin kan bli. Inte för att det är något fel på förskollärarna, utan därför att de inte kan ge vad du kan ge. En förälder kan ge sitt barn mycket mer än vad en förskollärare kan ge till 4-6 små barn. Om du vill vara hemma med ditt barn så kommer du att ge ditt barn något unikt för hela livet. För din barn hjärna är precis som andra barns hjärnor inte riktigt färdig för livet förrän vid 2-3 års ålder. Till dess behöver barnet sina föräldrar och gärna sin pappa.”

Denna sanning sägs inte i Sverige därför att den krockar med den förda familjepolitiken. Därmed blir svenska pappor felinformerade och jämförelsevis ointresserade.

De pappor som nu känner sig manade här kanske undrar om man får någon ersättning för detta. Jo, efter tretton månader finns 90 s.k garantidagar, men sedan är det slut. Här får pappa del av statens dubbla budskap: ”Visst är du viktig, pappa, men efter föräldrapenningens slut så är den svenska statens vård bättre än din – och framförallt mer jämställd. Men du får gärna vara hemma – det är fint att du frivilligt avstår från dina ”manliga privilegier” – men någon del av de 100 000 kronor per år som varje dagisbarn får, nej se det får du inte.”

Det bästa vore förstås om detta väckte lite testosteron hos de svenska papporna. Då kanske det kan bli en ändring på saken. Ring och prata med din riksdagsman. Testosteronet är ju till för att skydda familjen mot yttre faror. Dags, pappor, att skrida till handling! Det är valår i år!

Jonas Himmelstrand, pappa, mentor och författare

 

 


Första sidan

 

 

Jonas Himmelstrand