Saxat ur Haparandabladet

den 23 januari 2013

 

Hemmaföräldrar i Haparanda

 

Några unga föräldrar i Haparanda-Torneå och har valt att var hemma och själva ta hand om sina barn, istället för att placera dem i förskola.

 

– En del betraktar oss som annorlunda och tror att våra barn blir efter om de inte får vara på förskola, säger Katarina Eneros.

 

I dagens samhälle är det nästan som en oskriven lag att barn som fyllt ett år ska placeras på förskola. Det menar tre unga föräldrar – Katarina Eneros, Irina Karhu och Ingela Johansson – som trotsar denna norm och tänker vara hemma så länge det är möjligt och så länge barnen vill.

 

– Det händer att man blir ifrågasatt och får försvara sitt val. "Får era barn inte träffa andra barn? och hur klarar ni den pedagogiska biten?" Precis som att föräldrar inte är lämpade att ta hand om sina barn efter att de fyllt ett år, säger Katarina Eneros som har barnen Meja, två år, och Axel, tio månader.

 

Hon berättar att det är ett heldygnsjobb som hon inte vill vara utan, och att deras "hemmabarn" självklart aktiveras och stimuleras, precis som förskolebarn. De får träffa andra barn och vuxna, bland annat i de egna nätverken, på Familjens hus och Kyrkans barntimme.

 

Olika lösningar

 

De tre mammorna har gått med i nätverket Hemmaföräldrar, som är en ideell landsomfattande organisation som arbetar för att det ska finnas olika barnomsorgslösningar.

 

Nätverket ger råd och stöd av olika slag, hur man gör för att få ekonomin att gå ihop, hur man bäst kan lägga upp arbetsdagar hemma och så vidare.

 

Trion i Haparanda-Torneå poängterar att de inte är emot förskola, utan bara vill att deras val ska accepteras.

 

Sitta i famn

 

För att kunna försvara sina val har de läst på, och säger att det är mellan noll och sex år som barnens personlighet formas mest, samt att för små barn är det samspelet mellan barn och vuxna som är viktigast – inte samspelet barn emellan.

 

De menar vidare att yngre barn har ett större behov av att sitta i famn och känna närhet, vilket det inte alltid finns tid för på förskolor, där cirka tre personal har ansvar för 24 barn.

 

– Jag tror att barnen blir tryggare hemma, säger Irina Karhu som är mor till Hilda, ett år och sju månader, samt Arvid, sju månader.

 

Pengar till mat

 

Ingela Johansson som är uppväxt i Haparanda men numera bor i Torneå hoppas kunna vara hemma med ettårige Vincent tills skolstart, "om han vill". Hon är tacksam för att Finland betalar inkomstgrundande vårdnadsbidrag, som för Ingelas del är kring 400 euro.

 

– Det räcker i alla fall till matpengar, och det gör att man känner att man har stöd från samhället, säger Ingela Johansson som gärna tar konsekvensen att leva mer sparsamt en tid.

 

Katarina Eneros uppger att hon tvärtom känner sig motarbetad av samhället.

 

– Jag har lagt ett medborgarförslag där jag föreslår att Haparanda kommun erbjuder ett kommunalt vårdnadsbidrag till föräldrar som vill ha ett alternativ till förskolan, säger hon.

 

Förslaget stängs den sista januari och har hittills fått 66 underskrifter, vilket innebär att det kommer att överlämnas för politisk behandling.

 

Av: Eva Spiik

.

 


 

Första sidan