Augustendals 4H-gård

Nere vid vattnet nära Huvudsta slott ligger Augustendals 4H-gård som har året runt öppet. På våren fylls gräsmattorna runt gården av föräldrar och barn på picknickfiltar. Inne på cafét kan man köpa Ebbas hembakade bullar till det fantastiska priset av 8 kr/st (Söndagar är priset lite högre). Kakor, saft, kaffe, choklad, thé och glasspinnar finns också att köpa. På övervåningen i huset finns det kök och micro för den som har med sig lunch som behöver värmas. Tallrikar, bestick och glas kan man låna. När man är klar är det bara att ställa disken i diskmaskinen. På övervåningen kan man stanna inne och leka, där finns kuddhörna och brio tågbana. Det finns gott om plats att sitta på, både ute och inne samt många barnstolar. De vita plaststolarna går det bra att ta med ut, men tripp, trapp stolarna ska stanna inne. Självklart bär man in brickorna samt barnstolarna in i huset igen när man är klar.

Större barn kan klättra i skogen och i berget ovanför gården och bygga kojor eller åka linbana. De små barnen kan leka i sandlådan, lekstugan eller gungorna. Hönorna springer fritt och tuppen Gulliver ser efter sina kära. De flesta förstår självmant att man ska se till att barnen inte ska jaga, mata eller kasta saker på hönorna.

Vår, försommar, sensommar och höst finns det trehjulingar, cyklar och trampbilar (månbilar) att låna, som brukar användas med stor iver runt om i parken. Det finns stora områden för barnen att cykla på, vilket innebär att man måste vara lite extra vaksam. Varje förälder (dagis- eller fritidspersonal) har själva ansvaret för att barnen inte cyklar iväg utanför Augustendals parkområde. När barnen är klara lämnas cyklarna och trampbilarna vid huset. Större förskole- och fritidsgrupper släpar ibland upp cyklar och trampbilar och far ner för backar och gångvägar, utan möjlighet att bromsa - detta är absolut förbjudet p.g.a. risk för olyckor. Det är alltid de ledare som är med, som ansvarar för dessa grupper och som ska se till att fordonen förs fram så att man visar hänsyn till parkens övriga besökare.

De djur som barnen kan besöka är hästarna: Knas, Nicke, Vilja och Ellie samt får, getter, kaniner och grisen Sigge som är av rasen vietnamesiskt hängbuksvin. Varje år föds det killingar och lamm.

På fredagarna är det korvgrillning mellan klockan 10.00 och 12.00. Korv kan man själv ta med sig eller köpa på plats. Det går också bra att hyra en egen grill övriga dagar om man så önskar. Klockan 13.00 är det ridning och kön börjar utanför huset.

Vår och höst anordnas 4H kurser för barn från 4 år och uppåt. Då får barnen delta i skötseln av djuren samt lära sig grunderna i djurskötsel och lite om matlagning.

Augustendal har öppet alla dagar utom lördagar. För den som vill hyra huset för barnkalas så går det bra att hyra på lördagar - något som är mycket populärt och måste bokas långt i förväg. Huset hyrs inte ut för annat än barnkalas och alkoholhaltiga drycker är inte tillåtet.

Ebba och Katarina arbetar på Augustendals 4H-gård och du når dem på telefonnummer: 08-83 69 85.


hemma.foraldrar@brevet.nu    Tillbaka upp på sidan    Startsidan

Första sidan