5 februari 2007

Föräldrar kräver  tid med sina barn - då måste regeringen lyssna

 

Nu börjar Sveriges föräldrar att tröttna på pekpinnarna från den nya regeringen. Familjepolitiken var en av valets fem viktigaste frågor och många la sin röst på alliansen för en förändring. Men framförallt så var det många som tröttnat på en betongmakt som ovanifrån satt och bestämde över hur den "lilla människan" skulle leva sitt liv. Ett misstag som den nya regeringen nu verkar vilja upprepa, när de ska diktera att småbarnsföräldrar minsann måste arbeta heltid båda två och barnen måste gå på dagis från ett års ålder. Vi på Hemmaföräldrar skrev med anledning av det följande till finansminister Anders Borg:

 

Gärna små barn och karriär - men inte samtidigt säger många småbarnsföräldrar och vill i ett land med världens högsta skatter ha fler valmöjligheter. Eftersom det idag inte går att leva på en lön så måste småbarnsföräldrar vädja om att få tillbaka en del av sina skattepengar så att de kan sy ihop livspusslet små barn och arbete.

 

De kvinnor med låg- och medelinkomster som idag försöker följa parollen "arbetslinjen", där barnen lämnas till dagis vid ett års ålder och båda arbetar heltid, riskerar i hög grad att drabbas av utbrändhet och andra sjukdomar med långtidssjukskrivningar och förtidspensionering som en följd. Då förlorar man definitivt sin plats i arbetslivet.

 

Varför inte tänka lite ekonomiskt istället och låta de småbarnsföräldrar som vill få ökad valfrihet med en seriöst belopp i form av en hemmasubvention (vårdnadsbidrag).

 

Då kan de 1,2 miljoner som idag inte har ett arbete att gå till få en chans att komma in på arbetsmarknaden. Kvinnorna och barnen slipper drabbas av psykisk och fysisk ohälsa. Och så sparar samhället enorma summor när de små infektionskänsliga barnen inte behöver gå till dagis och föräldrar slipper vabba hela tiden, plus att arbetskamraterna slipper drabbas av dagissmittorna de med. Kanske blir det lugnare i skolorna också och så sparar vi in på assistenter och kostnader för barn i särskolor.

 

Naturligtvis är det lättare att arbeta heltid om man har råd med barnflicka och städerska men det har inte låg- och medelinkomsttagarna och hur man än vrider och vänder på det så behöver de allra flesta barn tid med sina föräldrar - först och främst för att växa upp till välfungerande vuxna.

 

Skrivbordskonstruktioner i all ära för hur vi små vanliga människor ska leva våra liv, men verkligheten där ute ser trots allt helt annorlunda ut. Socialdemokraterna förlorade makten eftersom de förlorat kontakten med gräsrötterna och förlorat förmågan att förstå deras vardag.

 

Många la sin röst på alliansen för att få en förändring av familjepolitiken men också för att de hoppades på en regering som lyssnade på den lilla människan - de ville slippa en betongmakt som bestämde allting ovanifrån.

 

Ett tips är att nu inte alliansen gör samma misstag - lyssna på vad den lilla människan vill hon lever där ute i en helt annan verklighet än den ni lever i. Det betyder inte att hennes liv är sämre eller att ni vet bättre hur hon ska leva sitt liv. Det är trots allt den lilla människan som bestämmer vem som ska regera, så därför kan det vara en bra idé att låta makten utgå från gräsrötterna.

 

Madeleine Lidman

 

 


 

Första sidan