12 november  2006

mamma@home - Elise Claeson om det moderlösa samhället

 

I Sverige ska alla vandra samma väg i jämställdhetens namn. Barn föds och vid ett års ålder ska de placeras i förskola så att mamma och pappa kan gå ut och arbeta heltid. Det är en lösning som förutsätter att alla barn är lika.

 

Men barn är olika.

 

Olika mogna och de har olika starkt immunförsvar. Föräldrar är också olika och gör olika val och prioriteringar. Det finns det föräldrar som – istället för att välja den svenska standardlösningen med dagis från ett år och två heltidsarbetande föräldrar - väljer tid med barnen.

 

Elise Claeson skriver i sin bok – mamma@home ;

 

Moderskapet ger kvinnor en unik möjlighet att kombinera flera livsmål – men kanske inte samtidigt – som vi tror i Sverige.

 

Elise Claeson är socionom, fri skribent och kolumnist i Svenska Dagbladet och hon var i många år ombudsman inom Saco – där hon bland annat var jämställdhetsexpert. I cirka tolv år var hon hemmafru i Sverige, USA  och Storbritannien.

 

Det är viktigt att se Elise Claesons bok utifrån den situation vi har i Sverige, där vi ställer orimligt stora krav på småbarnsmammorna (vilket syns inte minst i de katastrofala sjukskrivningstalen för kvinnor). Som jag ser det så börjar det redan under graviditeten med ”graviditet är ingen sjukdom” – och kvinnan förväntas därmed att fortsätta hålla ett högt arbetstempo ända fram till förlossningen.

 

Sedan ska vi helst dela föräldraledigheten lika i jämställdhetens namn och när de första tunga sex månaderna för kvinnan  – med hormoner, amning, sömnproblem och den kroppsliga återhämtningen med mera är över - och allt börjar falla på plats, då ska mamman lämna över barnet till pappan och gå tillbaka och börjar arbeta heltid. För då det dags att sluta ”gå hemma och dra benen efter sig” - en mamma gör ju ingenting viktigt. När barnet sedan uppnått ett års åldern är det hur som helst dags för barnet komma in skolsystemet och få ”lite vettig pedagogik” i förskolan.

 

Men är egentligen det arbete en mamma gör så oväsentligt? Elise skriver;

 

”Om vi skulle besöka en nybliven mamma och hennes baby och fråga vad hon gjort under en dag, skulle vi förmodligen få ett förvirrat svar om allt hon INTE hunnit göra , till exempel städa, tvätta, handla, duscha. Praktiska saker finns det ord för. Men allt det andra, pysslandet med barnet, mammandet, som tar nästan all tid, vilka ord beskriver det? …)

 

Kanske är mammandets innersta väsen just att vara nära barnet, att finnas där till hands när barnet behöver henne. Det som ser ut som ingenting är en kärleksfull väntan på att behövas.”

 

Nu är mamma@home en bok om mammor – varför mammor är viktiga här och nu samt vilken roll mamman haft i ett historiskt perspektiv.

 

Därför handlar inte boken om pappor som också är otroligt viktiga för barnen Jag är bestämt emot kvoterad delad föräldraförsäkring för det handlar ju inte bara om barnets första år – förälder är du på livstid - för pappor handlar det också om att finnas där, om att ta sig tid

 

 Häromdagen mötte jag en pappa som hade sin ettåring i bärsele på magen. När jag kommenterade något i stil med: ”Oj. Orkar du bära henne i bärsele fortfarande”, svarade han;

 

-         Ja, hon trivs med det och så är det viktigt för det här med närheten.

 

Vidare så berättade han att det nu var hans tur att vara hemma ett år.

 

I våras så mötte jag en annan pappa som skulle ta ut sin föräldraledighet under de tre sommarmånaderna. Jag tänkte då på hur fint de där uttagna månaderna skulle komma att se ut i statistiken, där vissa noggrant går in och kollar hela tiden hur mycket föräldraledighet just papporna tar ut, som om det säger allt om hur delaktig pappan kommer att bli i barnets uppväxt. Den här pappan som stod i begrepp att göra något mycket politiskt korrekt pratade om allt han skulle göra under sin ”lediga tid”. När jag inflikade lite försiktigt att han kanske inte skulle få så mycket tid att göra saker eftersom en ettåring kräver en hel del så sa han glatt;

 

”Men min mamma kommer och tar hand om sonen fem timmar varje dag och då hinner jag fixa allt.”

 

Statistik visar inte alltid sanningen……

 

mamma@home visar hur viktigt det är att låta människor bestämma själva hur de vill kombinera barn och arbete. Många kvinnor väljer både och - men inte samtidigt. Kanske är det dags att skapa ett samhälle också i Sverige som är mer tillåtande för fler lösningar och mindre pekpinnar.

 

Om vi är öppna för att barn behöver tid med sina föräldrar och om vi har en öppenhet inför att föräldrar hittar olika lösningar för att få den där tiden – framförallt under de första tre viktiga åren - att gå ihop, så kommer vi i framtiden att få ett samhälle som är mycket mer flexibelt.

 

Madeleine Lidman

 

 


 

Första sidan

 

Köp boken:

 

 

Pris: 144 kr hos

Adlibris.(ca pris i handeln 237 kr)

 

Klicka på bilden nedan: