2 maj 2006

 

Intressanta länkar:

 

Uppsala Nya Tidning

 

Kågeson om debatten

 

Regeringens motstånd

 

64% vill ha vårdnadsbidrag

 

Svenska Dagbladet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stort demonstrationståg i Uppsala för rättvis barnomsorg

 

Det är den första maj och till demonstrationståget för "rättvis barnomsorg", som anordnats av Kristdemokraterna, samlas fler och fler människor. De är glada, lite nervösa och framförallt - ovana demonstranter. Friska vindar blåser den här dagen på Vaksala torg i Uppsala och blåa fanor fladdrar mot himlen.

 

En bit bort har några hundra socialdemokrater har samlats till sitt lilla demonstrationståg. Deras fanor visar på bristen av framtidsvisioner. Det blir med ens så tydligt varför Sverige är ett land i kris. Ungdomar idag mår dåligt och saknar jobb. Företagen har flyttat utomlands och något nyföretagande att tala om finns det inte på grund av världens högsta skatter. Om och om igen försöker småföretagarna få regeringen att lyssna på deras förslag hur de genom sänkta arbetsgivaravgifter ska få råd att anställa fler - men de möts av isande tystnad.

 

Socialdemokraterna  har inget om jobben på sina paroller, inte heller om lösningar av vårdköer, krisen inom barnomsorgen, vanvården av våra gamla eller den ökande psykiska och fysiska ohälsan hos våra barn och ungdomar. De har ingen politik för framtiden - bara några slagord som syftar till att demonisera borgarna.

 

Därför känns det extra hoppfullt att se hur fler och fler den här dagen ansluter sig till "vårt tåg" som andas framtidshopp och tro på Sverige - en tro på att vi tillsammans kan skapa ett mänskligare och barnvänligare samhälle. Ett samhälle som tar hänsyn till att vi alla är olika och som respekterar det.

 

Vi som står och väntar i "framtidshoppets tåg" blir åskådare till hur socialdemokraterna dröjer sig kvar över utsatt tid och väntar in i det längsta innan de går iväg. Men de är och förblir få i sitt tåg. Människor fortsätter att ansluta sig till vårt tåg och när vi är redo att gå är vi över 1.200 personer. Barnen har väntat länge och tålmodigt, clowner har delat ut glass och arrangörerna ballonger.

 

Orkestern spelar och precis innan vi ska gå iväg, så lommar en stukad skara socialdemokrater  tillbaka in på torget, de står där lite snopna - de som är så övertygade om att det inte finns några människor som vill vara hemma med sina barn. Eller som Mona Sahlin sa i riksdagen på frågan om vad hon anser om valfrihet, (innan hon var tvungen att gå ut och möta representanter från  Föräldraupproret och ta emot 36.000 namnunderskrifter),  "jag har aldrig hört talas om att det finns föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn".

 

Men vi finns och vi blir bara fler. Och trots att stora dagstidningar som t.ex. Dagens Nyheter också fortsätter att låtsas som om vi inte finns (DN hade bara en liten notis om vårt stora demonstrationståg i Uppsala) så går det inte att ändra på det faktum att 64 % enligt sifo, vill att man ska kunna vara hemma med barnen i fyra år med någon form av ersättning. Bara det att 64 % faktiskt vill att man ska kunna vara hemma längre är en stor nyhet - och som bara Svenska Dagbladet av  de stora tidningarna hittills har skrivit om.

DN, Expressen och Aftonbladet har valt att tiga om den här sifo undersökningen.

 

De vänsterorienterade journalisterna och redaktionerna? väljer bort att presentera vissa saker för allmänheten, som att svenska föräldrar vill ha valfrihet. Egentligen borde jag bli arg men mest blir jag ledsen, för när media väljer att göra så här sviker de den lilla människan vars sida de borde stå på.

 

Men det stämmer väl överens med det som demonstrationerna på första maj allt tydligare speglar - vi lever i ett land där de som innehaft makten i över 70 år anordnar demonstrationer på vänsterkanten varje år samma datum. Demonstrationer där människor egentligen går ut och demonstrerar mot sig själva och konsekvenserna av den egna politiken. Sedan följs det underliga skådespelet upp av en vänsterorienterad media som försöker få oss att tro att det är någon annan som skapat de problem vi har i samhället idag. Det är så skruvat,  men påminner mest om hur nyhetsrapporteringen skedde i gamla öststatsdiktaturer.

 

I Uppsala den här dagen blåser det i alla fall nya och hoppfulla vindar när vårt långa demonstrationståg går igenom staden under de bestämda ropen;

 

Rättvis barnomsorg

Mer tid för barnen

Valfrihet åt småbarnsföräldrarna

 

När vi samlas vid St: Eriks torg talar sedan Alf Svensson om vikten av valfrihet för småbarnsfamiljerna. Och där på följer en paneldebatt med Per Kågeson och Marie Söderqvist under ledning av Siwert Öholm.

 

Den här dagen har visat på styrkan hos Föräldraupproret. Trots bristen på pengar och uppbackning i media, så växer sig upproret allt starkare. Människor arbetar ideellt i hela vårt avlånga land, de kämpar med sina namninsamlingslistor. Den här dagen känns det extra viktigt att ägna alla dessa människor, som arbetar för att  vi ska få ökad valfrihet -  en tanke. De gör ett storartat jobb,  över alla partigränser kämpar mammor och pappor tillsammans för att Sveriges småbarnsföräldrar ska få ökad valfrihet. Det är en kamp i ständig motvind mot en stor, rik och mäktig betongmakt, men det är en kamp med starka drivkrafter - nämligen barnens bästa!

 

Madeleine Lidman

 

Läs också: "Bagdad Bob" skrattade alla åt när han nyhetsrapporterade precis det som Saddam Hussein sa åt honom. Extra löjeväckande blev det när amerikanska stridsvagnar körde alldeles i närheten av platsen Bagdad Bob rapporterade ifrån och rapporten gick ut på "att amerikanarna flydde undan det starka irakiska försvaret". 

 

Sverige anno 2006 vägrar fortfarande vissa media hårdnackat att berätta om det Föräldrauppror som pågår för ökad valfrihet för småbarnsföräldrar , där 64 procent tycker att man ska kunna vara hemma i fyra år. Och vi skrattade åt Bagdad Bob? Läs: Saddam Hussein fick bara de nyheter han ville höra

 

Marie Söderqvist - Föräldrar vill ha valfrihet

 


 

Fakta om Föräldraupproret

  • Namninsamlingar har skett i 57 olika kommuner.
  • Antalet kommuner som infört begränsade valfrihetssystem, där man exempelvis får betalt för att ta hand om egna och andras barn är över 50 stycken!
  • De kommuner som berörs av föräldraupproret är 120 stycken! (Ungefär hälften är ’rena föräldrauppror’.)
  • Sammanlagt finns 180 olika initiativ för större valfrihet i barnomsorgen runt om i landet. (Exempelvis aktioner, namninsamlingar, medborgarförslag och olika valfrihetssystem, som ’Nackamodellen’)

 

 


Första sidan

 

Bilder från demonstrationen:

 

 

 

Foto: Jonas Himmelstrand

 


 

 

 

 

 

Foto: Nyboda Reklam