14 april 2008

Saxat ur DN.

Dampforskningen bygger på förstört material

 

DN den 14 april om dokumentären "Fördärvet":

Under en helg i maj 2004 förstördes 22 hyllmeter forskning vid Göteborgs universitet. Bakgrunden är en minst sagt infekterad forskardebatt om vad diagnosen adhd/damp står för.

 

I dokumentären "Fördärvet" visar journalisterna Kicki Hultin och Tina Thunander upp ett antal frågetecken kring diagnoserna adhd/damp. Dessutom bereds kritiker till begreppen stort utrymme. De forskare som däremot står bakom den så kallade Göteborgsstudien där 141 barn med damp följts från 70-talet och framåt, har avböjt att delta i programmet.

 

Tittarna får följa flera parallellhistorier. Dels ett feldiagnostiserat barn. Dels forskare som, trots att de har rätten på sin sida, förgäves försökt få se forskning som legat till grund för dampbegreppet.

 

Göteborgsstudien har bildat underlag för fyra doktorsavhandlingar, ett antal andra arbeten och påvisar att damp är en obotlig hjärnskada med ärftliga orsaker. När striden angående om det är arv eller miljö som orsakar damp/adhd var som hetast omkring millennieskiftet, lät Socialstyrelsen göra en internationell forskningsgenomgång. Resultatet blev att det handlar om både arv och miljö. När andra forskare började ifrågasätta Göteborgsstudien utbröt en ovanlig strid. Ingen fick granska råmaterialet.

 

Det finns ett klokt talesätt som ofta missbrukas: "Det är inte ens fel att två träter." Talesättet är förrädiskt på så sätt att det stämmer in i vilken konflikt som helst, men samtidigt grumlar till vilken slutledning som helst. Sanningen ligger aldrig mitt emellan. Jorden är mer rund än platt. Och hur är det egentligen med våra barn, har 10 procent av dem damp? Är damp en obotlig hjärnskada? Svaret är genomgripande för barn som har koncentrationssvårigheter, deras föräldrar såväl som för skola, förskola och för vården.

 

Konflikten mellan kritikerna och forskarna bakom Göteborgsstudien är avgrundsdjup och "Fördärvet" visar hur elak och kontraproduktiv den "öppna akademiska världen" kan vara.

 

Ett problem med programmet är dock att "Fördärvet" förfäktar två motsatser. Å ena sidan har "världsunik forskning förstörts". Å andra sidan sägs samma forskning vara "tveksam och undermålig". "En fjuttstudie", säger en professor i vetenskapsmetodik. Hans kritik går bland annat ut på att tillfälligheterna har påverkat materialet och att forskarna från början hade bestämt sig för resultatet.

 

Förlorarna i striden är många: Göteborgs universitet, två forskarläger, Socialstyrelsen och användningen av bokstavsförkortningar på barn verkar gunga betänkligt. Redaktionen bakom "Fördärvet" ställer frågan:

- Är forskning, som bygger på förstört material, fortfarande vetenskap? säger Kicki Hultin.

 

Av: Anders Forsström

 

Dokumentären Fördärvet sänds i SVT kl. 22.00

 

Fakta Adhd/damp

 

Damp är en akronym för "deficits in attention, motor control and perception", och är en svensk diagnos lanserad av den svenske psykiatrikern Christopher Gillberg, som också är en av forskarna bakom Göteborgsstudien.

Begreppet Adhd med framför allt diagnosen damp har flera kritiker, främst Eva Kärfve, sociolog vid Lunds universitet, som deltar i programmet. En annan kritiker i Sverige är barnläkaren Leif Elinder, också han medverkar i programmet.

 

Läs också:

 

Behandling av ankytningsproblem
"Barn som före terapi fått en neuropsykiatrisk diagnos – från autism till ADHD – uppvisar en dramatisk förändring under terapin. Barnens symtom som lett till diagnosen, minskas i sådan omfattning att jag måste ifrågasätta riktigheten i de neuropsykiatriska diagnoserna, som i flera fall är utfärdade av våra mest kvalificerade barnneuropsykiatriker".

 

Kärlekens roll - hur känslomässig närhet formar barnets hjärna

 

Otrygg anknytning gör barn till mobbare

 

Stress påverkar det lilla barnets hjärna (pdf)

 

När föräldrarna tog sitt ansvar började barnen fungera i skolan

 


 

Första sidan