Hemmaförälderhemmaföräldrarhemmaomsorg

Det finns inte någon norm för hur en hemmaförälder ska vara

Vi som hängt länge i Hemmaföräldrars nätverk — originalet, HFN, glömmer ibland hur nya medlemmar kan känna när de börjar nätverka. Därför vill jag påminna lite igen om tanken med HFN. Det är att stötta och inspirera andra att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn. Det är ett val som inte är särskilt lätt, varken ekonomiskt eller arbetsmässigt (det är enormt mycket arbete att själv ansvara för vård och omsorg om de egna barnen). Många pluggar också eller arbetar i egen regi, eller kvällar och helger.

Sedan har i många ensamstående som förtjänar extra uppmuntran och glada tillrop. (Helt fantastiskt hur ni sliter och kämpar. Jag ser er och ni förtjänar extra beröm). Vi har också alla olika förutsättningar, olika bagage, olika livsdrömmar. Vi jämför oss lätt med varandra i vårt föräldraskap rent generellt oavsett om vi är hemmaföräldrar eller heltidsarbetande föräldrar och normen hur det ska vara är hård. (Vi ska välja standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder, för att följa normen). Samtidigt kan det kanske även i HFN kännas som att det finns en stark norm hur man ska vara som hemmaförälder – och att människor kan känna ”oj, jag klarar inte det där till 100 procent”.

Så är det inte.

Det finns inte någon norm hur man ska vara som hemmaförälder. I Hemmaföräldrars nätverk – originalet, är riktlinjerna att vi som är med satsar på tid för barn och balans mellan familj och arbete. Vi är olika, med olika barn och olika förutsättningar – därför väljer vi väldigt olika lösningar och det är helt okej. Jag kan förstå att man ibland kan känna när man läser olika inlägg: ”Jag orkar inte vara som ni …”

Men släpp det. Var snälla mot er själva och inse att det inte finns ett rätt sätt för alla att ge sina barn tid. Det finns många olika sätt och alla är lika bra, helt enkelt för att varje familj vet bäst vad som fungerar för dem. Jag ser hur ni kämpar och har kontakt med många även utanför HFNs Facebook- grupp via mejl, pm och telefonkontakt. Ni är fantastiska, så sträck på er och känn att ni duger precis som ni är.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *