Hemmaförälderns arbete är undervärderat

Mamma och barn

Foto: Pixabay

Vad är egentligen en förälders viktigaste uppgift? Jag skulle vilja säga att det är att ge sina barn den inre arbetsmodell som gör att de klarar livets utmaningar. Att ge dem all den närhet, kärlek, goda omsorg, trygga anknytning och sociala samspel som de har rätt till och som de behöver. Men det är ett undervärderat arbete som vi tror att vi lättvindigt kan leja bort och som därför inte räknas som viktigt i dagens samhälle.
Läs mer

Hemmaföräldrars nätverk ger föräldrar modet att våga följa sin magkänsla

mamma och barn

Foto: Pixabay

Sverige har en väldigt styrande familjepolitik. De politiska ramarna är utformade så att föräldrar med ekonomiska styrmedel ska styras att leva på ett sätt som gynnar staten. Föräldrars styrs att välja standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. De familjer som vill välja tid för barn behöver därför stöd att välja en bättre lösning. Här gör Hemmaföräldrars nätverk – originalet, ett livsavgörande arbete och under 20 års tid har tusentals familjer fått hjälp. Så här berättar en förälder om sitt nya livsval:

Läs mer

Ta vara på tiden med barnen. Åren kommer aldrig igen

Krönika:  Foto: Bridget CoilaDet sägs ibland att det första barnet är speciellt och något man aldrig får uppleva igen. Det stämmer nog såtillvida att allt med det första barnet är nytt och att man går in i en ny roll som förälder. En roll som för de flesta av oss väcker känslor vi själva inte visste fanns och där vi tvingas se sidor av oss som vi tidigare kunnat blunda för.

Läs mer

Några ord till dig som hemmaförälder – när hemmalivet känns tufft

Madeleine LidmanMånga känner nog att de inte får beklaga sig när hemmalivet blir tufft. (Det är ju självvalt så då får man stå sitt kast). Tänk om vi skulle se på arbete utanför hemmet på samma sätt: “Skyll dig själv om du har en tuff arbetsvecka, bit ihop och var tyst. Du har valt det själv”.

Läs mer

Det är mer synd om barnen än mammorna

Skärmdump Expressen Susanna BirgerssonDet dominerande perspektivet i den offentliga debatten om föräldraskap är att det är synd om svenska kvinnor. Kvinnor som inte har jämställda män, kvinnor som inte har män, kvinnor som har kvinnor men antas ha män, kvinnor som har dåligt samvete, kvinnor som halkar efter i lön, kvinnor som känner sig otillräckliga. Allra mest synd är det tydligen om kvinnor som kritiseras av andra kvinnor.

Läs mer >>