Tio timmar om dagen utan mamma – småbarnsåren i politikens järngrepp
Vi har bara ett liv och åren rusar på så fort och även om vi självklart måste arbeta för brödfödan, så är frågan hur mycket vi måste arbeta och hur mycket det är rimligt att vi betalar i skatt. Procentsatsen på vad vi betalar i skatt avgör ju faktiskt hur mycket pengar vi har kvar att leva för när skatten är betald. Idag betalar låg- och medelinkomsttagare så hög skatt att det ofta krävs två löner för att försörja en familj efter skatt. Det minskar kraftigt människors valmöjligheter att pussla ihop en bra balans mellan familj och arbete under småbarnsåren.
Staten ska inte detaljstyra våra liv
Det är också väldigt rimligt att den där skatten vi betalar in används varsamt och till rätt ändamål. Bara för att vi toppar i höga skatter i världen, så får ju politikerna inte slösa med pengarna på kostsamma och menlösa projekt. Det är ändå våra pengar som vi slitit hårt för. Sedan är ju frågan var går gränsen för hur mycket lönarbetet ska innebära i inskränkta fri- och rättigheter. När vi skriver kontrakt för lönearbete, så ska vi ju inte samtidigt acceptera att staten ha rätt att styra våra livsval på detaljnivå. Till exempel sådana saker som att staten bestämmer att barn är ett hinder som ska undanröjas genom att placeras i förskola, så att småbarnsföräldrar ska arbeta som mest när barnen behöver dem som mest.
Det här saker som det är väl värt att reflektera över i dessa tider av alltmer detaljstyrning av människors liv.
Föräldrar möts av förskolepropaganda överallt
Den första frågan du får som nybliven förälder när du kliver in genom dörrarna öppna förskolan med din lilla bebis är: ”När ska liten börja i förskola?” Det kommer sedan att bli en standardfråga varje gång du kliver in genom dörren till BVC och öppna förskolan, eller när du träffar andra föräldrar. Grattis liksom du har fått ett barn, när ska du lämna bort det till någon du inte känner, 10–12 timmar om dagen, samtidigt som du kliver in i ekorrhjulet?
Socialdemokratisk ideologi och EU:s mål styr oss
Men tänk om du inte vill kliva in i ekorrhjulet när dina barn är små. Tänk om dina drömmar inte handlar om att lämna ifrån dig din ettåring och sticka iväg och arbeta heltid? DÅ blir du ett problem. Matrix-mallen är satt och utformad från EU-mål och en socialdemokratisk ideologi med rötter från paret Myrdals tankar om folkhemmet. Dina möjligheter att välja själv hur du vill pussla ihop ditt liv under småbarnsåren är efter decennier av hård politisk styrning inte längre upp till dig.
Så vilka är förebilderna i ekorrhjulet som ska visa vägen?
Jo, du ser dem i media, de hurtfriska (framförallt kvinnorna) som med en stressig nästan manisk blick ska ta sig an livet i mallen. Möter de någon som valt en annan lösning blir blicken skarp och de säger direkt: ”Ja, ja – vissa av oss måste arbeta för att få mat på bordet till våra barn.” Du tittar ner i marken och tänker: ”Självklart, men måste man arbeta 10–12 timmar när barnen är små och behöver sina föräldrar som mest”.
Höga skatter för att styra människor är ett systemfel
Och om man måste arbeta så mycket och ha två heltidslöner för att gå runt efter skatt – då kan det faktiskt vara så att något är fel på hela systemet. För även om vi självklart ska betala skatt, så är frågan om vi måste lämna ifrån oss halva lönen i skatt eller mer (inräknat alla arbetsgivaravgifter med mera). Och frågan är om det är rimligt att vi för våra redan skattade pengar ska betala skatt igen med 25 procent varje gång vi handlar något, eller moms OCH skatt på el och bensin?
18 miljarder om året minst, försvinner dessutom iväg i välfärdsfusk. Hela välfärdssystemet blöder, men knappt något görs åt det, istället får vi höra att vi måste springa snabbare i ekorrhjulet, arbeta mer och längre dagar för att mata in ännu mer pengar i skattesystemet. Det känns inte särskilt rimligt. För vi har ju trots allt bara ett liv och det borde innehålla något mer än att vi ska arbeta tills vi stupar. Vi människor är ett flockdjur, vi behöver vår familj, våra nära, våra kära – få tid till allt det som är livet, annars blir allt meningslöst.
Sjunkande födelsetal visar att styrningen gått för långt
Jag tror dock att mallen vi tvingas in i börjar kännas för trång och kvävande. Födelsetalen sjunker i hela EU, trots alla EU-mål om att få ut fler kvinnor i heltidsarbete, allt tidigare för att uppnå jämställdhet – så reagerar kvinnor med att inte skaffa några barn alls, eller väsentligt färre. Det mål man makten satt upp, får inte det utfall man tänkt. Men ändå kör makten på i samma takt med allt mer styrning. Nu är det obligatorisk förskola och skolplikt från tre år som står på schemat, för att undanröja hinder för kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.
Mer förskoletid för ”duktiga” föräldrar
Socialdemokraterna lockar nu också ”de duktiga” (de som gör som makten vill) i ekorrhjulet med ännu mindre tid med barnen: ”Hallå, rösta på oss så får du lämna barnen ännu mer gratis tid i förskolan, så du kan vila upp dig från tid med familj och barn.” De som springer i sitt ekorrhjul har tunnelseende och ser inte sin situation utan suckar lättat: ”Tjoho, vad bra 30 timmar för alla”, eller varför inte det som S införde i Stockholm: 40—60 timmar för större syskon när en förälder är föräldraledig med bebis.
Dagens familjepolitik är den riktiga kvinnofällan
Och så måste vi arbeta ännu mer och ännu hårdare, för det är ju inte gratis även om det låter så. Förskolan kostar redan idag nästan 100 miljarder om året och då är den ändå ofta ganska undermålig och inte särskilt bra för barnen. Få orkar stanna upp och se sambanden, se den riktiga kvinnofällan. De springer och springer – rakt i väggen.
När tillräckligt många småbarnsmammor sprungit rakt in i den berömda väggen, kom makten på en bra idé. De tog helt enkelt bort utbränd som en sjukdom. Nu finns inte den diagnosen längre. Ja, hjälp, vart ska allting ta vägen. Inte någon vågar göra en riktig utvärdering av familjepolitiken och dess konsekvenser, eller titta på om det finns ett samband mellan att vi har en ständigt ökande psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, skolresultaten sjunker och kvinnor toppar i sjukskrivningar. Det parti som blir först med att se att något är väldigt fel med den matris-mall vi lever under, kommer bli det parti som framförallt får kvinnornas röster.
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
Namninsamling: Nej tack till skolplikt från tre års ålder
Förskoleplikt handlar inte om barnen – utan om EUs mål att få fler kvinnor i arbete
Så här ser skattetrycket ut för en vanlig löntagare (2025):
- Arbetsgivaravgifter – ca 31,42 %
Detta är en kostnad för arbetsgivaren ovanpå din bruttolön. Tjänar du t.ex. 40 000 kr i månaden, så kostar du arbetsgivaren totalt 52 568 kr.
• Ex: 40 000 kr × 1,3142 = 52 568 kr - Inkomstskatt (kommunal + ev. statlig)
• Kommunal skatt ligger i genomsnitt runt 32 % på bruttolönen.
• Statlig skatt (20 %) tillkommer på inkomster över 598 500 kr/år (ca 49 875 kr/mån). Det finns ingen värnskatt längre. - Effektiv marginalskatt
När du räknar in arbetsgivaravgifter + inkomstskatt får du ett effektivt marginalskattetryck på ca 60–70 % för många medel- och höginkomsttagare. Det betyder att för varje extra intjänad 100-lapp, går 60–70 kr till staten i olika former
Bönder får bara betala till systemet men kan inte använda det när vi sköter ladugårdar 365 dagar om året även när vi är sjuka.