I Göteborg hämtar många föräldrar sina barn tidigare från förskolan
GöteborgsPosten skriver om hur många föräldrar i Göteborg hämtar sina barn tidigare i förskolan. ”Efter klockan 16.00 gapar många förskolor halvtomma.” Det får topplocket att gå hos vissa föräldrar som känner sig skammade när de inte kan eller vill hämta tidigare. Media har som vanligt en förmåga att sätta etiketten ”föräldrar tävlar om att hämta tidigt”, men det handlar ju om barnets bästa – inte föräldrars ego. Själv tänker jag bara: ”Vad klokt att de följer sin magkänsla.”
2010 pågick samma debatt då startad Rebecka Edgren Aldén och som senare följdes upp av Nalin Pekgul, (S), som tyckte det var så larvigt att föräldrar kämpade för att hämta sina små barn tidigare i förskolan: ”Vad vinner barnen på hämta tidigt-stressen och vad förlorar kvinnorna?” Så som Nalin Pekgul och Rebecka Edgren Aldén uttrycker sig, gör bara personer som inte har någon kännedom om forskning kring vad små barn behöver och vilka konsekvenserna blir om de inte får dessa behov tillgodosedda.
Familjepolitiken en orsak till den psykiska ohälsan
Långa dagar i förskolan och en snäv och styrande familjepolitik som försvårar familjers möjligheter att ge sina barn tid, kan absolut vara en pusselbit till den ständigt ökande psykiska ohälsa vi ser hos barn och ungdomar idag i Sverige.
”Varför skulle vuxna människor TÄVLA om att hämta tidigt. Det handlar om vad det lilla barnet behöver och vad små barn behöver generellt. Vuxna har arbetsveckor om maximalt 40 timmar. Små barn kan tillbringa 50–60 veckor i förskolan, i stora barngrupper, med få personal i en stressig och bullrig miljö. Jag tycker att det är helt underbart att föräldrar kämpar för att minska ner tiden i förskolan. Dessutom blir ju miljön bättre för de barn som måste vara där. De sista timmarna blir det färre barn och en lugnare miljö.
Stresshormoner skadar hjärnans utveckling
Forskning visar att förskolebarn har förhöjda nivåer av kortisol (stresshormoner) under hela dagen. Det är ett onaturligt och skadligt mönster. Det naturliga är annars att vakna med förhöjda nivåer av stresshormoner och så sjunker de successivt under dagen. Så ser mönstret ut hos barn som har hemmaomsorg, men inte hos förskolebarn. Dessutom är barn under tre år är som känsligast för stresshormoner, eftersom de påverkar hjärnans utveckling negativt och det under den period när den absolut största utvecklingen av barnets hjärna sker, mellan ett till tre års ålder.
Så att föräldrar hämtar tidigt och lyssnar in sig magkänsla är bara glädjande läsning och verkligen inte något att uppröras över.
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet
Läs också:
Många hämtar tidigt i Göteborg
Höga kortisolnivåer kan deformera uppbyggnaden av barnets hjärna
Ny studie visar att förskolebarn lär sig mindre och får fler beteendeproblem