15 mars 2006

Valfrihetsmotståndarna fortsätter slåss mot väderkvarnar

 

Hota med skattesmäll gick inte, att syna F-bolaget fungerade inte heller – då plockas förstås argumentet om kvinnofälla fram. Nu har nackamodellen synats ingående samt F-bolaget så nu blir det till att ha åsikter om hemmaföräldern i sig.

 

Eller som folkpartisten Birgitta Westman säger i DN:s artikel ”Vårdnadsbidraget riskerar att bli en kvinnofälla” den 15 mars:

 

- Det är bara män som har drivit den här frågan, säger Birgitta Westman, folkpartistisk ledamot i kommunfullmäktige i Nacka.

 

- De kvinnor som skulle behöva utvecklas på arbetsmarknaden söker vårdnadsbidraget. De som redan är etablerade i arbetslivet gör inte det här valet.

 

Hon har många invändningar mot lösningen som hon menar har drivits fram av tre män som inte har lyssnat på invändningar innan man klubbade beslutet: Mats Gerdau (m), Lars Hultkvist (fp) och Jan-Eric Jansson (kd).”

 

Ovanstående kommentar som kommer från en folkpartist, formulerar ansvarig journalist i meningen: ”nu växer kritiken även från borgerligt håll”.

 

Jaha, och var är resten av den massiva växande kritiken från borgerligt håll, undrar vi på Hemmaföräldrar?

 

Vad proffstyckarna har för åsikter om hemmaföräldrar är knappast någon nyhet eller att de gärna gör sig till talesmän för hemmaföräldrar hellre än att de låter hemmaföräldrar få komma till tals själva.

 

Nu vet jag eftersom jag arbetat med de här frågorna i flera år och eftersom jag har träffat både manliga och kvinnliga hemmaföräldrar från hela landet – att det inte finns någon typisk hemmaförälder.

 

Ännu mindre går det att placera dem i en typisk yrkesgrupp som citat ”behöver utvecklas”. Och vem har för övrigt rätten att bestämma åt någon annan människa vilken yrkeskarriär som är den rätta? Berlinmuren har faktiskt fallit. Inte heller har föräldrar ett standardskäl som orsak till att låta barnen stanna kvar i en förälders vård längre än ett år.

 

Argumentet ”kvinnofälla” kommer ofta upp – men sällan någon förklaring vad som menas. Vad är en kvinnofälla?

 

Det vi vet är att i proffstyckarnas ögon är vård av egna barn en kvinnofälla.

 

Ja, det blir en fälla om man envisas med att straffa den förälder som väljer att vara hemma. Men det går att välja att acceptera och stötta att människor gör olika val här i livet och att karriären för en del kan vila under några år.

 

Men varför tycker inte proffstyckarna att följande kvinnodominerade yrken är en kvinnofälla:

 

Vård av äldre anhörig eller handikappat barn eller handikappad släkting

Att arbeta som dagmamma

Att arbeta inom den offentliga sektorn med vård eller barnomsorg

 

Kvinnor inom offentlig sektor har låga löner, liten möjlighet att påverka sitt arbete och svårt att göra karriär utanför den offentliga sektorn. Det är väl en kvinnofälla som heter duga. När den problematiken inte diskuteras på allvar, utan allt krut läggs på att jaga föräldrar som vill ha en möjlighet att stanna hemma längre, då är det något som inte stämmer.

 

Om valfrihetsmotståndarna klarade att se bortom fördomarnas tunga slöja och om de kunde släppa fram hemmaföräldrar och låta dem komma till tals, så skulle vi att få en konstruktiv och demokratisk dialog människor emellan. En dialog som syftar till att se vad vi kan förändra i familjepolitiken så att barns psykiska och fysiska hälsa förbättras. En dialog som hjälper oss att se vad vi kan göra för att kvinnor ska slippa hamna i någon fälla av något slag över huvud taget.

 

Madeleine Lidman

 

 

Läs också:

 

Elise Claeson – En karriärfördel att vara mamma  

 

Kjell-Olof Feldt - I Sverige finns mycket kompetens inlåst i den offentliga sektorn

 

 

 


Första sidan