Därför har kyrkorådet valt att lägga ned
deltidsförskolan i Hässelby

Svenska kyrkan i Hässelby måste spara tre miljoner kronor nästa år. Då har kyrkorådet valt att lägga ned kyrkans förskola.
- Det räcker inte med att skära ned med osthyvelsprincipen. Det behövdes en drastisk åtgärd, säger Per Stensson, vice ordförande i kyrkorådet.

Orsaken till att budgeten inte går ihop är att allt fler väljer att lämna Svenska kyrkan. Därför får nu Hässelby församling dra ned på det mesta i sin verksamhet: en prästtjänst blir vakant och allt fastighetsunderhåll fryses inne under hela nästa år.
Förskolan får dock betala högsta priset. Av fyra barnskötare blir två av med sina jobb och en får en reducerad tjänst med 25 procent.
- Enligt vår bedömning är den här delen lättast att göra något åt i framtiden. Dessutom driver kommunen en liknande verksamhet, säger Per Stensson.
Till kyrkans förskola kommer dagmammor för att lämna de stora barnen tre timmar per dag och mammor som valt att vara hemma.
- Det som händer är att dagmammorna inte längre får den avlastning som man haft tidigare, säger Per Stensson.
Barnen har ju föräldrar också. Vad tror du att de tycker om det här?
- För ett par år sedan lade vi ned kyrkans förskola på Vindruvebacken i Hässelby. Då blev det starka reaktioner. Vi räknar med att det kommer att bli det nu också.
Vad hände den gången då?
- Ja, det lugnade ned sig så småningom.
Per Stensson och kyrkorådets ordförande Börje Stedt är väl medvetna om att det kan bli fler utträden ur Svenska kyrkan i och med beslutet att spara in på just barnen.
- Det är en risk som vi får lov att ta, säger Börje Stedt.

CECILIE FRÖDÉN


hemma.foraldrar@brevet.nu    Tillbaka upp på sidan    Startsidan

Tillbaka till föregående sida