Saxat ur Mitt i Solna

6 november 2007

Gatuvåldet har ökat för varje år

 

Nära en tredjedel av alla som skadas av gatuvåld är mellan 15 och 24 år. De flesta drabbade är unga män och antalet ökar för varje år. Det visar siffror från Södersjukhuset.

 

Nöjeslivet i Stockholm är koncentrerat till innerstan och de enda två kvarvarande akutmottagningarna där är Södersjukhuset (SÖS) och S:t Görans sjukhus. SÖS har norra Europas största akutmottagning och det är dit de allra flesta misshandlade ungdomarna kommer.

- De som drabbas av gatuvåld är i allmänhet pojkar mellan 15 och 24 år som blir misshandlade mellan klockan 23 och 04 natten mot lördag och söndag, berättar Sören Carlsson Santz, vårdchef på Södersjukhusets akutmottagning.

 

Sedan sjukhuset började föra statistik 1988 har antalet skadade offer för gatuvåld i alla åldrar ökat med i snitt 100 per år. Numera söker omkring 2000 personer per år vård på SÖS efter att ha misshandlats utomhus.

- I den siffran är all misshandel som sker inom en relation borträknad.

 

Sören Carlsson Sanz och hans medarbetare föreläser varje år för omkring 16.000 ungdomar, mest gymnasister, om våldets fysiska konsekvenser. Sedan dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani på Kungsholmen för dryg en månad sedan har trycket ökat.

- Ja, jag har blivit nerringd. Framförallt av skolor i förorten som ville att vi kommer, men nu hör även innerstadsskolorna av sig.

 

På SÖS akuten dör två-fem personer per år på grund av gatuvåld.

- Men siffran gäller bara dem som avlider på akuten. De som dör på intensiven eller operation är inte inräknade.

 

 

 


 

Första sidan