7 mars 2006

Att skapa en nyhet - vems sida står de etablerade medierna på?

Nackamodellen blir allt mer populär och fler kommuner följer nu efter och inför en liknande lösning. Föräldrar är glada att de äntligen har hittat en barnomsorgslösning som gör det möjligt för barnen att vårdas hemma lite längre.

Problemet är bara att det här med att låta föräldrar få sin valfrihet tydligen uppfattas som mycket hotfullt inom vissa politiska kretsar. Därför har nu kampen mot den lilla människan trappats upp.

I Västra innerstaden i Malmö fick Carolina Kaya, av ideologiska skäl, inte bli privat dagmamma och vårda sitt eget barn och fyra barn till.

I Uppsala och Knivsta överklagade några socialdemokrater kommunens införande av Familjenätverk, en barnomsorgsform där föräldrar måste arbeta halvtid eller studera deltid för att få ersättning så att de kan hjälpas åt med barnpassningen.

Och nu förföljer Skatteverket de föräldrar som valt nackamodellen. Alla föräldrar som ansöker om f-skattsedel för att bli privat dagmamma rings nu upp av skatteverket och frågas ut, så att "syndarna" (de som tänker vårda endast egna barn) snabbt ska identifieras och stoppas. När föräldrarna då väljer att anlita F-bolaget för att ändå kunna genomföra nackamodellen, då undersöker man istället F-bolaget med god hjälp från en av landets största dagstidningar - Dagens Nyheter. Så länge F-bolaget endast hade kunder inom bl.a sjukvårdsyrken då var företaget tydligen inte intressant.

Varför detta plötsliga intresse när just hemmaföräldrar anlitar F-bolaget?

Egentligen är det hela så absurt löjligt. Vi i Sverige har en Finansminister som arbetar som ordförande  i en idrottsklubb som betalat ut svarta löner till tränarna. Samma klubb har "glömt" att betala reklamskatt och finansministerns sommarhus saknade taxeringsvärde. Men finansministern sitter kvar och ansvarar för hela landets ekonomi. Ett litet större ansvarsområde än vad F-bolaget har. Nu ska alltså Skatteverket gå in och titta på just det här bolaget.

Frågan man bör ställa sig är om Skatteverket ska gå in och undersöka ett företag bara för ett det har "fel" kunder? Vad blir det härnäst - ska Skatteverket gå in och undersöka företag för att ägarna har "fel" politiska åsikter?

Det är skillnad på folk och folk.

Hemmaförälderns kamp för valfrihet - i ständig motvind och med en stark betongmakt som gör allt för att sätta käppar i hjulet för valfriheten - det borde väcka starka känslor och bli en stor nyhet.

Den lilla sårbara föräldern som kämpar för sitt barn - som kämpar för att välja den barnomsorgsform som passar barnet bäst.

Men icke. Dagens Nyheter väljer inte att ställa sig på den lilla människans sida och ifrågasätta varför valfrihet är så skrämmande. De ska plötsligt undersöka ett litet företag som heter F-bolaget.

Vad är alla så rädda för? Vad spelar det för roll om inte alla barn går på dagis från ett års ålder? Vem har rätt att döma varför en förälder väljer att vara hemma längre? Vad vet makten om anledningen till den lilla människans beslut? Barnet kanske är för tidigt fött? Infektionskänsligt? Har haft/har cancer? Behöver mer tid med föräldrarna för att knyta an....

En självklar nyhet borde vara att undersöka varför alla försök till alternativa lösningar inom barnomsorgen stoppas. Fråga ut de människor och politiker inom kommuner och på Skatteverket som ihärdigt förföljer och stoppar alla försök till fler alternativ än dagis.

Om inte de etablerade tidningarna axlar den manteln och ställer sig på den lilla människans sida - vem ska göra det då?

Fortsätter det här beteendet, så kommer politikerförakt i framtiden att följas av journalistförakt och nätet kommer nog för många att bli det självklara stället för att söka sig objektiv och allsidig information. Ett ställe där människor själva tar reda på fakta och bildar sig en uppfattning. Unga människor söker redan idag mycket information på nätet och jag hoppas att det är en utveckling som kommer att fortsätta - för demokratins skull.

 Madeleine Lidman

 

Läs också:

 

Sverige ett U-land i valfrihet

 

Skatteverket avslår ansökan från föräldrar i Nacka

 

I Uppsala vill två socialdemokrater inskränka valfriheten

 

Grundaren till F-bolaget inblandad i tre konkurser

 

Finansministern fast i skatteklaveret

 

 


Första sidan